Hopp til hovedinnhold
Lefsebaking
Engers Lefsebakeri, siden 1954

Om oss

HISTORIEN OM ENGERS LEFSEBAKERI

Engers Lefsebakeri AS er i dag et heleid datterselskap av Mustad Industrier AS. Vi sysselsetter 30 årsverk, og omsetter for 68 mill. Det har vært en lang- og spennende reise fra selskapet ble etablert i 1954 hvor alt var basert på manuelt arbeid - til i dag hvor mye er automatisert og roboter gjør den jobben som ikke trenger en touch av menneskehender!

Engers Lefsebakeri

Ottar Engers lefsebakeri ble startet i 1936 og drev frem til den tyske okkupasjonen av Norge, og startet opp igjen i 1945. I 1954 overtok Oddveig og Reidar Enger bakeriet. Oppstarten var i et lite kjellerlokale og forretningsideen var å gjøre et gammelt håndverk, lefsebaking, til levevei. Det var lange tradisjoner for slik bakverk i familien, og i en periode var 5 søsken sysselsatt i samme bransje.

Huset der Lefsebakeriet ble startet

De første 20 årene var preget av rent håndverk, med kjevling for hånd og steking på åpen takke. På 70-tallet ble kjevlemaskiner tatt i bruk og det første steget var dermed tatt mot det som senere skulle bli en industrialisering av det gamle håndverket.

Manuell lefsebaking


Tidlig på 80-tallet fant en norsk maskinimportør en interessant produksjonslinje på ei bakerimesse i Tyskland. Maskinen var opprinnelig bygget for å produsere kjeks, men prinsippene var overførbare til lefse- og lompeproduksjonen. En deigmasse skulle kjevles ut til ønsket tykkelse, produktene stanses ut i ønsket fasong, deretter stekes på begge sider.

Som en av de første i landet fikk Engers Lefsebakeri installert en slik maskin i 1983. Etter 4 års drift var det behov for større kapasitet, og nok en maskin med samme teknologi ble satt i produksjon.

Lefsebaking på samlebånd

10 år senere var det igjen kommet ny maskinteknologi på markedet. Vinteren 1996 kunne bedriften ta i bruk ny og større bakelinje som hadde tre ganger så stor produksjonskapasitet som den gamle maskinen. Økende markedsandeler og en forsiktig utvidelse av vårt geografiske marked førte til vekst og utvikling.

Visning av ny maskin

Høsten 1999 installerte bedriften ytterligere ei komplett bakelinje, og i desember 2007 kom anlegg nr. 3 på plass. Etter en betydelig utvidelse av lokalene i 2010, hadde vi tre identiske bakelinjer som gav fleksibilitet til å møte en etterspørsel som svinger sterkt gjennom året, med de største toppene før jul, påske og 17. mai.

Lefser på samlebånd


I tillegg til bedre plass i produksjonen, så omfattet utvidelsen i 2010 også kontorer og lager, men først og fremst håndteringen av den viktigste råvaren, poteten. Poteter kjøpes av lokale bønder, og vi tar selv hånd om prosessen med vasking, koking, skrelling og mosing. Våre potetdyrkere har årelang erfaring med å skaffe oss riktig kvalitet, noe som sammen med vår bakekompetanse bidrar til et optimalt sluttprodukt.

En av bøndenes gård

I starten var distribusjonen av ferske lomper og lefser kun til butikker på Gjøvik. Dette ble etter hvert utvidet med de nye bakelinjene som gav økt produksjonskapasitet. I 1983 startet vi distribusjon til butikker på Lillehammer og Gausdal. Etter dette var det Hedmark som stod for tur. Videre kom Valdres, Hadeland og Gudbrandsdalen i 2001. Fra 2001 hadde vi distribusjon i hele Hedmark og Oppland og alle Innlendinger fikk tilgang på ferske lomper og lefser fra Engers Lefsebakeri.

I dag har vi distribusjon til hele Innlandet, samt deler av Romerike og deler av Buskerud. Vi baker hver natt og distribuerer ferske lomper til butikk påfølgende dag. Lompene og lefsene skal være ferske og av høyest mulig kvalitet.

Engers Lefsebakeri leveringsbil

Engers Lefsebakeri AS er et heleid datterselskap av Mustad Industrier AS. Vi sysselsetter 30 årsverk, og omsetter for 68 mill. kr. Salgsområdet er Oppland og Hedmark samt nordre del av Akershus og Buskerud. Vi baker majoriteten av varene på natt og distribuerer varene rykende ferske med egne salgsbiler. Dette er i tråd med våre idealer om kortreist- og ferske produkter.