forside
Om oss

Historien om Engers Lefsebakeri

Engers Lefsebakeri ble startet av Oddveig og Reidar Enger i et lite kjellerlokale i 1954. Forretningsideen var å gjøre et gammelt håndverk, lefsebaking, til levevei. Det var lange tradisjoner for slik bakverk i familien, og i en periode var 5 søsken sysselsatt i samme bransje.

De første 20 årene var preget av rent håndverk, med manuell kjevling og steking på åpen takke. På 70-tallet ble kjevlemaskiner tatt i bruk og det første steget var dermed tatt mot det som senere skulle bli en industrialisering av det gamle håndverket.

Tidlig på 80-tallet fant en norsk maskinimportør en interessant produksjonslinje på ei bakerimesse i Tyskland. Maskinen var opprinnelig bygget for å produsere kjeks, men prinsippene var overførbare til lefse- og lompeproduksjonen. Ei deigmasse skulle kjevles ut til ønsket tykkelse, produktene stanses ut i ønsket fasong, deretter stekes på begge sider.

Som en av de første i landet fikk Engers Lefsebakeri installert en slik maskin i 1983. Etter 4 års drift var det behov for større kapasitet, og nok en maskin med samme teknologi ble satt i produksjon.

10 år senere var det igjen kommet ny maskinteknologi på markedet, og vinteren 1996 kunne bedriften ta i bruk et nytt og større bakeanlegg som erstattet begge de tidligere maskinene. Økende markedsandeler og en forsiktig utvidelse av vårt geografiske marked førte til vekst og utvikling.

Høsten 1999 installerte bedriften ytterligere ei komplett bakelinje, og i desember 2007 kom anlegg nr 3 på plass. Etter en betydelig utvidelse av lokalene i 2010, har vi nå tre identiske, separate bakeanlegg som gir fleksibilitet til å møte en etterspørsel som svinger sterkt gjennom året, med de største toppene før jul, påske, pinse, 17. mai og de store grillhelgene om sommeren.

Engers Lefsebakeri overtok Stange Lompe i januar 2009. Der ble det bakt kun glutenfrie produkter, potetlefser, potetlomper, hvetetortillas og tykklefser. Etter fem års drift hadde vi fortsatt ikke nådd en omsetning som sto i forhold til kapasiteten på anlegget. Vi valgte da å avslutte kapittelet med glutenfrie varer, og utstyret ble solgt og flyttet.

Utvidelsen i 2010 omfattet kontorer og lager, men først og fremst håndteringen av den viktigste råvaren, poteten. Vi har kontraktsdyrkere i nærområdet, og tar selv hånd om prosessen vasking, koking, skrelling og mosing. Våre potetedyrkere har årelang erfaring med å skaffe oss riktig kvalitet, noe som sammen med vår bakekompetanse bidrar til et optimalt sluttprodukt.

Engers Lefsebakeri AS er et heleid datterselskap av Mustad Industrier AS. Vi sysselsetter ca. 30 årsverk, og omsetter for ca 63 mill. kr. Salgsområdet er Oppland og Hedmark samt nordre del av Akershus og Buskerud. Over 95% av salget skjer med egne salgsbiler. Dette er i tråd med våre idealer om kortreist mat og ferskhet på varene.